Enkla tunnbröd som alla kan baka hemma


Idag blev jag sugen på tunnbröd efter att jag varit på Ica Kvantum. Där stod en tunnbrödsbakvagn som sålde färska tunnbröd, vilken doft – man blev verkligen sugen. Jag fick en del ”baktankar”, köpte inget utan letade istället fram det recept jag fått av syrran i somras och satte en egen deg 🙂

Jag tänkte dela med mig av två av mina enkla tunnbrödsrecept som alla kan göra i stekpannan. Det enda som behövs förutom ingredienserna är kavel, kruskavel, brödpensel, stekspade och stekpanna. Ett tips om du saknar något av detta är att kolla in någon loppis! Just kostar alla prylar på Röda korsets butik i Umeå City 10 bagis!

Mjukkakor

(dessa kakor går lätt att göra mjölkfria med solhavremjölk och mjölkfritt margarin)

Ingredienser
50 g smält margarin
5dl mjölk
¼ pkt jäst
½ tsk salt
½ dl socker eller brun farin
2 msk ljus sirap
½ tsk hjorthonssalt
2 dl grahamsmjöl
2dl rågsikt
7dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Margarinet smältes, mjölken ljummas med margarinet blanda i jästen.
  2. Blanda de torra ingredienserna
  3. Blanda samtliga ingredienser och låt jäsa övertäckt ca 45 min.
  4. Mjöla bakbordet
  5. Dela degen i ca 15 högar, kavla ut först med vanlig kavel sedan med kruskavel
  6. Stek i torr stekpanna på högsta värmen. Borsta av mjölet med brödpensel.
  7. Slutligen – smöra brödet och njut!

Stompa

Ingredienser
2 ½ dl filmjölk
½ dl sirap
1 tsk anis eller brödkryddor
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat

Så här gör du:

  1. Blanda de torra ingredienserna
  2. Slå på sirapen och filmjölken
  3. Blanda allt väl
  4. Rulla ut degen till en rulle, skär 10- 12 bitar
  5. Platta eller kavla ut degen till en kaka, använd sedan kruskvaeln
  6. Stek sedan i uppvärmd torr stekpanna

Lycka till!

 

Fotograf: Mirjam Skog

Annons


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s