Enkel gardin av stuv och loppisfynd


Jag har sytt rätt många gardiner  – nästan så många så att det inte kändes kul till slut. Men nu har inspirationen börjat spira och jag längtar efter enkla, roliga och kanske lite oväntade lösningar kryddat med udda material och en portion fantasi!

I detta fönster som är  rätt litet ville jag att ljuset skulle få chans att titta in, därför valde jag att göra en liten ”fuskrullgardin”. Tyget är köpt på Åhléns och istället för att fästa upp gardinen med tygband  så valde jag att leta bland mina skärp för att gardinen skulle få en rolig detalj.

Material till gardinen

En bit kirschstång.
Rundstav eller pappersrör (ibland kan det bli över rejäla pappersrullar från tygaffären som man kan få)
Tygbit
Häftpistol
Symaskin eller fållband

Så här gör du

Sy en kanal överst på gardinen, ca 4 centimeter bred, där gardinstången ska in. Har du ingen symaskin kan du ändå göra en kanal med hjälp av fållband som har klister på båda sidor, fållbandet klistrar alltså ihop tyget när man pressar fållen med ett strykjärn.

Eftersom jag hade en stuvbit fick det bli den längd på gardinen utrullad som jag hade, alltså ca halva fönstrets höjd. Jag sick-sackade tyget nertill, sedan sköt jag fast tyget på en rundstav som jag rullade upp gardinen på till önskad längd, se bilden ovan. Slutligen fäste jag upp gardinen med två skärp som jag köpt på loppis.

Det kan vara kul att variera alltifrån bruna läderskärp till ett härligt rött eller blått lackskärp. Vill man ha en lite tuffare stil kanske nitskärp är på sin plats!

Läs också om ”Enkla gardiner som alla kan sy

Inredare: Susanna Skog
Fotograf: Susanna Skog

Annons


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s